Český česnek

Jak jsme Vám už na Facebooku sdíleli přípravu českého česneku, máme dobrou zprávu! Právě jsme ho zavřeli do lyofilizátoru a už jen počkat, než ho budeme moci lyofilizovaný vytáhnout. Příprava byla krušná a stála nás několik večerů pilné práce a bolavých palců, ale doufejme, že snaha ponese ovoce, tedy vlastně výborný česnek :).

Celé kusy se nám nepodařilo úspěšně lyofilizovat, tak jsme zvolili jinou strategii a česnek jsme nadrtili. Celý dům nevoní ničím jiným, až se z vůně točí hlava, však u nás doma si upíři nepochutnají!

Česnek jsme si přivezli z rodinné farmy z prostějovska od velmi milých lidiček. Na příští sezónu, jsme si zamluvili francouzskou odrůdu – Karla IV., který sklidil velké úspěchy na farmářských trzích za jeho nekončící ostrost.

Nyní pro Vás máme nachystanou odrůdu s názvem Rusák, která má také pěkné grády 

Proč konzumovat česnek?

Česnek je velmi prospěšný pro náš organismus.  Látky obsažené v česneku působí proti srážlivosti krve, takže zabraňují vzniku trombózy, má antibakteriální vlastnosti, má velké množství důležitých látek: manganuselenu, vitaminu B6vitaminu C, A, B1, B2 a vlákniny, .

Česnek je výživný, ale přitom má jen velmi málo kalorií.

Je výborný i pro regulaci cholesterolu v krvi. Mnoho lidí česnek používá hlavně při nachlazení, ale třeba i při bolestech uší. Má úžasnou vlastnost – posilovat imunitu.

Z česneku se klasickým sušením vytrácí tolik chtěné jeho vlastnosti, proto jsme ho zařadili do procesu lyofilizace, aby živiny v česneku zůstaly a mohli jsme si jeho blahodárné účinky užívat po celý rok, jako bychom ho utrhli právě na poli.

 

Těšíme se! Snad se povede 

 

Leňa

Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.. Více informací zde.