Lyofilizace

Slovo LYOFILIZACE se na našem webu i facebooku neustále opakuje, ale co to vlastně je?

Velmi zjednodušeně řečeno – sušení potravin mrazem. Někomu tato odpověď stačí, ale někdo chce vědět více, stejně, jako jsme byli zvědaví i my.

Co to tedy lyofilizace je, když ji začneme studovat trošku podrobněji?

Lyofilizace je proces, kdy potraviny hluboce zmrazíme, vytvoříme vakuum a následně je začneme ohřívat. Díky nízkému tlaku a teplotě, začne voda v potravinách vřít a odpařovat se.

Můžeme si to představit i na modelu, který všichni bezpečně známe, když jsme lezli na Mont Everest a chtěli jsme si uvařit čaj. Díky nízkému tlaku, sníženému obsahu kyslíku a velmi nízkým teplotám, hluboko pod bodem mrazu, nám voda začala vřít dříve, jak ve 100°C, jak jsme zvyklí. A právě toto se děje i v lyofilizátoru.

Co se děje s potravinami?

Díky odpařování vody z potravin, při takto nízké teplotě, neztrácí žádné živiny, ale pouze vodu. Tím se dehydratují, nepodléhají zkáze a zůstávají se všemi svými vlastnostmi. Vitamíny se nevytrácí, jako když si budete sušit např. ovoce v horkovzdušné sušičce, kdy se ovoce zahřívá při teplotách vyšších, jak 50°C.

Proč je lyofilizace tolik žádaná?

Dá se říci, že řádky výše hovoří za vše, ale lyofilizované potraviny mají ještě další úžasné vlastnosti, a to rehydrataci a velmi nízkou váhu, a proto jsme se rozhodli české potraviny pro Vás touto technologií upravovat, abychom nebyli odkázáni na ovoce, zeleninu atd. z dovozu, ale mohli si dopřávat naše kvalitní potraviny i v zimních měsících, třeba právě na Mont Everestu (ani nepoznáte, že s sebou nesete takovou dobrotu), nebo jen tak na hřišti jako pochoutka pro děti.

 

Těšíte se, až ochutnáte?

 

Leňa