Lenčino podnikání začalo úplně náhodou v obývacím pokoji její sestry. Dvaatřicetiletá maminka dvou dětí dříve pracovala ve školství. Přestože ji tato práce bavila, došla k závěru, že by chtěla dělat něco, kde se může více realizovat a být vlastní paní. Dnes s manželem provozují firmu, která se zabývá lyofilizací neboli sušením potravin mrazem. Ukázalo se, že lidé mají o tyto produkty velký zájem.

Podnikatelský záměr přišel náhodou

Podnikatelský nápad přišel náhodou u mé sestry, která nám dala ochutnat lyofilizované ovoce, které tehdy koupila někdy v drogerii. Vzpomínám si, jak jsme se tehdy bavili o tom, jak je to ovoce vlastně sušené. O lyofilizaci jsme tehdy vůbec nic nevěděli. A nebylo divu, protože jsme zjistili, že v Česku není žádná firma, která tuhle úpravu ovoce dělá,“ vypráví Lenka svůj příběh. Psal se rok 2017 a lyofilizace byla v ČR prakticky tabu.

Manžel mě tehdy asi tři týdny přesvědčoval, abychom to rozjeli spolu, že je to jedinečná příležitost. Já se hodně bála, protože pořizovací cena strojů je vysoká a jejich nákup znamenalo vzít si hypotéku,“ upřesňuje. Přesto se nakonec rozhodla, že do toho půjde, a na začátku roku 2018 založili manželé firmu, která se zabývá lyofilizací potravin. Znamená to, že potraviny se suší mrazem, zbavují se pouze vody, nikoliv živin a vitamínů.

Manželé si vše dělají sami

 „Od začátku až dosud si až na malé výjimky zajišťujeme vše sami. Stále objevujeme vymoženosti na trhu v oblasti marketingu, e-shopu, reklamy, vývoje a skladování, o kterých jsme neměli ani tušení. Ale neustále se posouváme a zdokonalujeme,“ dodává Lenka.

Filosofií firmy, kterou pojmenovali jednoduše Lyopotraviny s.r.o., je zpracování českých potravin, které se konzervují lyofilizací. „V naší nabídce najdete převážně české suroviny, které získáváme od místních zahrádkářů, farmářů, ale máme dodavatele vlastně po celé ČR. Protože se snažíme soustředit na dodavatele v našem okolí a podpořit tak místní ekonomiku, získali jsme na podzim roku 2019 certifikát JESENÍKY originální produkt,“ říká Lenka s nadšením.

A jaké konkrétní potraviny nabízí? „Přinášíme na trh exkluzivní produkty, jako jsou mrazem sušené klíčky, české ovoce, českou zeleninu, české superpotraviny. Začali jsme vyrábět z těchto surovin i lyofilizované prášky, který mají velký ohlas u dalších výrobců například pralinkárny, výrobci gourmet popcornu, čokoládovny, cukráři, výrobci medu a mnoho dalších,“ vysvětluje Lenka hlavní nabídku.

Potraviny jsou od českých výrobců

Manželé se snaží, aby jejich zboží bylo především kvalitní. Pečlivě vybírají výrobce potravin, od kterých nakupují a zaměřují se pouze na české výrobky. „Nic nedovážíme, nepřebalujeme ani nepřekupujeme,“ dodává Lenka. Na začátku měli manželé záměr vyrábět pouze mrazem sušený rakytník. Zájem byl však velký a postupně dostávali více velkoobchodních nabídek, které využili k rozšíření sortimentu.

Momentálně jsme schopni lyofilizovat na zakázku, Klient si řekne, kolik čeho chce, a my mu to usušíme. Pak máte také klienty, kteří mají vlastní produkt a chtějí jej usušit do jejich produkce dále. Hodně zajímavé je třeba sušit chilli, které vás vyléčí zaručeně od rýmy, nebo taky česnek, který je úplně fantastický. Lidé na něm doslova získávají závislost, a dokonce máme zákazníky, kteří přestali kupovat čerstvý a nechtějí už jiný než ten náš. Je s ním tedy hromada práce, než se dostane do kuchyně, ale stojí to za to. Ovoce jsme rozšířili a stále rozšiřujeme nabídku, tudíž se stalo naší nedílnou součástí,“ uzavírá Lenka, která se drží motta: „Hlavně se z toho nezbláznit!“

zdroj: https://www.podnikavazena.cz/martina-richterova

Foto: archiv Lenky Bláhové