Vyzkoušejte exotiku v našem podání. Čočka, curry, zázvor, kokosové mléko - tyto ingredience vás zavedou do Indie a dálný východ. Polévka je výborná jen tak, ale dá se podávat s...
V restauracích a pivnicích asi nejoblíbenější svačinová polévka. S recepturou jsme si dlouho hráli, aby byla opravdu dokonalá, a tak věříme, že ji ocení každý...
Strakaté fazole (také pinto fazole), které jsme použili do této polévky, mají výraznou chuť a moučnou konzistenci. Inspirací nám byl klasický "Tex-Mex" pokrm Chilli con...
Drobné bílé fazole vynikají jemnou, lehce oříškovou chutí. Tím, že jsme je nechali napučet, jsou lehčeji stravitelné a nenadýmají. Jsou bohaté na vlákninu, bílkoviny a...
Zelený napučený hrách získává jemnou chuť podobnou čerstvému hrášku, ale není tak sladký. Probuzené enzymy dokáží naštěpit složité sacharidy na jednodušší a snadněji...
Představte si čerstvě utržená rajčata, která pečeme v troubě, až začnou karamelizovat a pustí šťávu. Z tohoto voňavého základu a ze zeleniny restované na panenském olivovém...
Smetanové omáčky na těstoviny se těší stále větší oblibě. Připravili jsme pro vás tuto omáčku plnou hub podušených na másle a na cibulce, zjemněnou smetanou. Omáčku vaříme pouze...
Kvalitní těstoviny si zaslouží poctivou omáčku z nejlepších surovin. V případě této se jedná více o boloňské ragú než o omáčku. Je to ingrediencemi nabušená perla s vysokým...
Černý rybíz je nabitý vitamíny a nádherně aromatický. Džem z něj je vynikající a má široké využití v kuchyni. Můžete jej namazat na chléb, použít do dortu,...
Plody černého bezu jsou jedinečné nejen po stránce nutričního složení, ale jsou zajímavé i chuťově. Rozvar v našem pojetí znamená tekutý džem. Svou konzistencí je určen k...
Červený rybíz byl nepostradatelným ovocem na výrobu šťáv, marmelády a želé, pro svojí výraznou chuť, krásnou barvu a velký obsah pektinů. Proto se pár keříků vždy pěstovalo u...
Zapomenutá kombinace dvou ovocí, která dozrávají ve stejnou dobu. Jeřabiny dodávají hruškám narůžovělou barvu, ale především vzniká nezaměnitelná chuť, která rozhodně stojí...
Vůni a chuť jahod určitě každý z nás zná. Ochutnejte náš džem z vyzrálých jahod, který je výborný jak na palačinky či vafle, ale i do bílého jogurtu pro zdravou svačinku.
Náš džem má typickou chuť jeřabin s mírnou hořkostí, připomínající pomerančovou kůru. Plody jsou před vařením pasírovány, takže marmeláda je bez slupiček a zrníček.
Vyzrálé moravské meruňky jsou ideální surovinou na výrobu džemů. Šetrným vařením se nám podařilo částečně zachovat kousky meruněk. Velmi oblíbený nejen mezi dětmi.
Jablka pečeme v předehřáté troubě, až změknou a chytí tu správnou zkaramelizovanou vůni. Přidáváme voňavé koření a hlavně máslový karamel, připravovaný z cukru a čerstvého másla.
Ano, čtete dobře, smrkové výhonky jsou skutečně základem tohoto neobvyklého džemu příjemně pryskyřičné vůně a chuti. Smrkové výhonky se používaly na přípravu sirupu a čaje, my...
Šípková marmeláda se používala na mazání na chleba, k lepení vánočního cukroví a samozřejmě na výrobu šípkové omáčky. Je to výborný doplněk k sýrům, především k čerstvému kozímu...
Vítězný recept ze soutěže Flora Džem 2019 od autorky paní Veroniky Rauschové. Oproti povidlům se tento švestkový džem vaří mnohem kratší dobu, proto v něm ucítíte svěží chuť...
Tradiční staročeský pokrm ze sušených hub a ječných krup, který se dá jíst studený, ohřátý přímo ve skleničce, nebo navíc ještě zapečený. Na houbách jsme nešetřili, takže máte...
Játrová paštika v selském stylu - zabíjačková hrubě mletá paštika z vepřových jater, do které přidáváme pořádnou porci cibulky, restované na vepřovém sádle.
Dozlatova vyškvařené, příjemně křupavé a voňavé vepřové škvarky jsme namleli najemno, smíchali jsme je s se sádlem a doplnili naší směsí koření a bylinkami.
A proč tomuto...
Vepřovka jak má být - obsahuje 99% kvalitního masa. Pouze nemleté vepřové maso a soli tak akorát. Maso pustí šťávu během sterilování, nepřidáváme žádnou vodu.
Naše "Zelenináda" je lahůdková směs běžné a méně obvyklé zeleniny, která prošla mléčným kvašením (jako kysané zelí). Chuť jsme ještě vylepšili kořeněným lákem z jablečného...
Naše cibuláda jsou jemně krájené cibulové proužky dušené ve směsi červeného vína, jablečného octa a poctivého karamelu. Pikantnost jim dodává směs černého pepře a bylinek.
Borůvky na tento džem máme z Jeseníků, kde dozrávají postupně od nížin po hřebenové partie. Mají typickou, velmi silnou ovocnou chuť. Borůvkový džem je skutečná...
Když byla úroda brusinek, vyráběla se z nich vynikající marmeláda granátové barvy a báječně sladkotrpké chuti. Brusinková marmeláda se hodí k mazání na chléb, ale rovněž výborně...
Rakytník řešetlákový je zdomácnělý ovocný keř pocházející z východu, někdy zvaný sibiřský zázrak. Věděli jste, že plody rakytníku obsahují několikanásobně více vitamínu C než...
Vítězný recept ze soutěže Flora Džem 2018 od autorky paní Květuše Hildebrandtové. Vychutnáte výraznou chuť višní, pravý třtinový rum jim dodává velmi příjemné aroma.
Daněk byl považován za královskou lovnou zvěř chovanou v mnoha panských oborách. Nyní se vyskytuje celkem hojně i ve volných honitbách. Má vynikající, chuťově výrazné maso...
Babička chodívala se smaltovanou konvičkou na lesní mýtinu, kde vždycky rostly maliny. Ty do konvičky pěchovala, až byla šťáva až k hrdlu. Doma na odšťavňovacím mlýnku se vše...
Ostružinový džem vyrábíme z celých plodů a dobu přípravy jsme zkrátili na minimum. Tím se zachovala jemná chuť plodů, cenné látky a vitamíny. Ostružiny jsou známé pro velký...
Chuť grilovaného a dozlatova upečeného kuřátka asi nemusíme nikomu popisovat. Ale představte si, že jsme z takové dobroty vytvořili originální paštiku. Vynikající směs...
V hájenkách a na panstvích bylo srnčí maso v sezóně relativně často na jídelním stole. Srnčí maso je velmi vyhledávané pro svou chuť i dnes. Ve starých recepturách se často...
Originální kombinace lahůdkové paštiky a Olomouckých tvarůžků. Dobře uzrálý tvarůžek jsme položili na paštičku a zapekli přímo ve skleničce. V každé skleničce je skutečně jeden...
Tradiční nádivka z čerstvých rohlíčků, našeho uzeného masa bez rychlosolí, šlehaných vajec a zeleniny. Běžně se plní do drůbeže před pečením a co se nevejde, se peče společně s...
Tak ořechovku zná snad každý. Tedy pálenku, ve které se macerují zelené plody ořešáku. My jsme našli starý recept na nakládané ořechy. Proces je poněkud zdlouhavý, ořechy...
Filety z kapra jsou jemně uzené na bukovém dřevě, nakrájené na kousky, vložené do skleniček a zalité slunečnicovým olejem, doplněné kořením. Maso je bez kostí,...
Naše cibuláda jsou jemně krájené cibulové proužky dušené ve směsi červeného vína, jablečného octa a poctivého karamelu. Pikantnost jim dodává směs černého pepře a bylinek.
"Před heřmánkem smekni, před bezem klekni". S takovým respektem se naši předkové vyjadřovali o tomto keři, který přináší na jaře aromatické květy a na podzim hrozny temně...
Horký punč příjemně zahřeje v období plískanic a nečasu, nebo třeba při návratu z lyžovačky. A většinou ho chceme co možná nejrychleji, abychom se rychle prohřáli. S naším...
Tekuté koření? Ano, slyšíte dobře. Jedná se o přírodní výluh kvalitního koření té nejjemnější chuti. Obvykle se musí koření povařit ve víně, aby se vonné látky uvolnily. Jenže...
Pampeliškový sirup se vyrábí z plně rozvitých čerstvých květů smetanky lékařské, které jsou ručně sbírány ve slunné jarní dny. Chuťově je sirup velmi podobný včelímu medu, ovšem...
Mladé, čerstvě natrhané smrkové výhonky vrstvíme do nádoby střídavě s cukrem. Cukr vytahuje z výhonků šťávy, ve kterých se rozpustí a vzniká sirup, který filtrujeme a ještě...
Představte si řádně nakořeněné porce kapra na cibulce, zalité pivním mokem a vše zvolna pečené, až se pivo téměř vyvaří. Svalových kostí, tzv. vidliček, se bát nemusíte, jsou...
Pstruh duhový, vylovený z čistých vod pohoří Jeseníků, ze pstruháren v našem okolí. Používáme výhradně čerstvé pstruhy, které vaříme v páře, doplňujeme lžičkou přepuštěného...
Klasická úprava hovězího masa, které je ozvláštněno chutí čerstvě drceného pepře. Vlivem speciálně navržené sterilizace je maso šťavnaté a příjemné aromatické chuti.
Objevte křepelku upravenou podle tradičního receptu z hájenky, kde se občas naskytla příležitost vychutnat si tuto delikatesu. Křepelky, ale i koroptve, bažanti, nebo sluky se...
Ovce byly odpradávna chovány v horských a podhorských oblastech Jeseníků. Jehněčí maso se zpracovávalo většinou za čerstva, nejběžnější úpravou bylo pečení s přidáním...
Užijte si tento lahodný vývar, o kterém víte na první pohled, z čeho byl skutečně připraven. Ve sklenici je totiž kromě vývaru i pořádná porce kohouta a kořenové zeleniny....
Kachní stehýnka pro Vás nejdříve pečeme s kmínem. Sádlo, které je pod kůží se postupně rozpouští a tím pak stehýnka během pečení poléváme. Potom je po dvou naskládáme do...
Skvělý dárek pro milovníky sirupů, které smícháním s vychlazenou perlivou vodou a kostkami ledu vytvoří báječnou kombinaci pro osvěžující zážitek v horkém počasí. V zimním...
Dárek pro milovníky rybích specialit. Ryby jsou filetované, bez kostí, drobné svalové kostičky jsou díky sterilování zcela změklé, podobně jako u sardinek v oleji.
Dříve se husy a kachny chovaly snad u každé chalupy - kvůli masu, peří a sádlu. Z dobře vykrmených ptáků pak získali také krásná světlá játra jemné chuti. U nás se na tuto...
Paleta výběrových sladkovodních ryb z českých chovů, pečlivě opracovaných na filety bez kostí. Rybí filety jsou jemně ochucené kořením, aby vynikla jejich delikátní chuť. Tímto...
Tato farmářská bedýnka je pro ty, co bezmasé výrobky v podstatě nepovažují za jídlo. Nejsou zde žádné "zbytečnosti" ze sladkého sortimentu, jenom maso, maso a zase...