VÁŽENÍ ZÁKAZNÍCI, v dnešních dnes prochází eshop aktualizací. Pokud Vám nebude cokoli fungovat, moc se omlouváme, ale určitě již brzy dáme do pořádku :) Bopcorn je nyní nedostupný, neboť byly ze strany firmy Bopcorn změněny dodací podmínky a my teď vymýšlíme, jak vše uchopit, aby bylo reálné popcorny i nadále zachovat na našem eshopu. Děkujeme za pochopení!

VÁNOČKA S KVÁSKEM LM

Abyste nenabyli dojmu, že se mi v kuchyni pouze a jen daří, přidávám, jako důkaz mou vánočku. Je u nás doma první svého druhu za použití Lievito Madre. Chce to novou troubu, to už víme dávno :D, bohužel, naše domácí kuchyně stále čeká na zaslouženou rekonstrukci. Přičmoudlý povrch nám ale vůbec nevadil. Je chuťově tak dobrá, že nevydržela do druhého dne.

Časový harmonogram:

  • 22 hod - večer založíme rozkvas
  • 6-8 hod - ráno zaděláme těsto
  • 8-8:20 - hnětení těsta
  • 8:20 - přidání zbylých ingrediencí
  • 8:30 - 12:30 - kynutí v míse (překládání po 1 hod)
  • 12:30 - stočení do ošatky / pletení vánočky
  • 12:30 - 16:30 - kynutí v ošatce / na plechu
  • 16:30 - pečení

Suroviny: 

  • 400 g LM
  • 500 g špaldové hladké mouky
  • 190 g kefíru / mléka
  • 100 g třtinového cukru (pokud máte rádi sladší, dejte až 180 g)
  • 3 žloutky
  • 2 vejce
  • muškátový květ
  • 100 g rozinek
  • rum
  • mandle
  • 90 g GHÍ

Postup:

Rozkvas:

  • 200 g LM z lednice
  • 200 g hladké špaldové mouky
  • 100 g vody
  • Vše smícháme v tekutější těsto.
  • Zabalíme do sáčku.
  • Necháme v chladné místnosti rozkvasit.

Další příprava - dělám ve stejný čas s rozkvasem:

  • 100 g rozinek si namočíme do rumu (já používám domácí višňový likér)
  • Vyjmeme 90 g GHÍ z lednice a necháme jej na lince do rána.

Těsto:

1. hnětení:

  • 400 g LM z rozkvasu odebereme do hnětací mísy (pokud máte robota, já hnětu domácí pekárně - program: příprava těsta)
  • 500 g špaldové hladké mouky
  • 190 g kefíru / mléka
  • 100 g třtinového cukru
  • 3 žloutky
  • 1 vejce
  • 1 ČL citrónové kůry
  • 1 PL citrónové šťávy
  • 1 ČL soli
  • Hněteme cca 10 min.

2. hnětení:

  • Do těsta přidáme máslo cca po 10 minutách prvního hnětení.
  • Hněteme dalších cca 10 min.
  • Scedíme si rozinky.
  • Na konci hnětení přidáme okapané rozinky.
  • Necháme asi 3 min těsto ještě hníst, aby se rozinky promísily s těstem.

1. kynutí:

  • Těsto necháme odpočívat 4 - 6 hodin dle Vaší teploty doma.
  • Těsto by mělo zvětšit svůj objem cca o polovinu.
  • Těsto v míse každou hodinu přeložíme.

2. kynutí:

  • Těsto vyklopíme z ošatky na pomoučený vál.
  • Rozmyslíme si, jestli budeme dělat vánočku, nebo mazanec.

Mazanec:

  • Rozdělíme těsto na 3 části.
  • Stočíme 3 bochánky do ošatek a necháme kynout na teplém místě 3 - 6 hodin dle teploty, kterou doma máte.
  • Na mazancích jde krásně vidět, jak se zvětšují.
  • Po vykynutí vyklopíme na plech.
  • Ometeme přebytečnou mouku.
  • Natřeme rozšlehaným celým vajíčkem.
  • Posypeme rozsekanými mandlemi.

Vánočka:

  • Rozdělíme těsto na 6 stejných dílů.
  • Vytvoříme z nich 6 stejných válečků.
  • Zapleteme dle video návodu. (Najděte na youtube, já se učila podle tohoto, ale určitě Vám natočím, jak se mi daří.)
  • Položíme na plech vyložený pečícím papírem.
  • Necháme kynout 3 - 6 hodin dle teploty, kterou doma máte.
  • Po vykynutí vyklopíme na plech.
  • Natřeme rozšlehaným celým vajíčkem.
  • Posypeme rozsekanými mandlemi.

Pečení:

  • Předehřejeme si troubu na 180 °C.
  • Pečeme 40 - 45 min.
  • Po upečení necháme vychladnout.
  • Můžete posypat moučkovým cukrem na ozdobení.

Použití:

U nás se sladké pečivo moc nejí, ale např. jednou za měsíc si vánočku koupíme (nyní už pouze pečeme).

Mažeme si ji:

  • domácí marmeládou
  • GHÍtelou
  • oříškovými másly
  • medem
  • GHÍ a posypeme si ji lyofilizovanými ovocnými prášky.

Budu se těšit na Vaše výtvory a pokusy na @Lyopotraviny na talíři.

 

Nastavení cookies

Používáme cookies, abychom Vám umožnili pohodlné prohlížení webu a díky analýze provozu webu neustále zlepšovali jeho funkce, výkon a použitelnost

Nezbytné (vždy aktivní nelze vypnout)
Tyto cookies jsou potřeba, aby web fungoval správně
Analytické
Pomáhají nám pochopit, jak web používáte. S jejich pomocí ho můžeme zlepšovat
Profilující (marketingové)
Díky těmto cookies vám můžeme zobrazovat relevantní obsah a reklamy, které pro vás mohou být zajímavé a užitečné

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení