VÁNOČKA S KVÁSKEM LM

Abyste nenabyli dojmu, že se mi v kuchyni pouze a jen daří, přidávám, jako důkaz mou vánočku. Je u nás doma první svého druhu za použití Lievito Madre. Chce to novou troubu, to už víme dávno :D, bohužel, naše domácí kuchyně stále čeká na zaslouženou rekonstrukci. Přičmoudlý povrch nám ale vůbec nevadil. Je chuťově tak dobrá, že nevydržela do druhého dne.

Časový harmonogram:

  • 22 hod - večer založíme rozkvas
  • 6-8 hod - ráno zaděláme těsto
  • 8-8:20 - hnětení těsta
  • 8:20 - přidání zbylých ingrediencí
  • 8:30 - 12:30 - kynutí v míse (překládání po 1 hod)
  • 12:30 - stočení do ošatky / pletení vánočky
  • 12:30 - 16:30 - kynutí v ošatce / na plechu
  • 16:30 - pečení

Suroviny: 

  • 400 g LM
  • 500 g špaldové hladké mouky
  • 190 g kefíru / mléka
  • 100 g třtinového cukru (pokud máte rádi sladší, dejte až 180 g)
  • 3 žloutky
  • 2 vejce
  • muškátový květ
  • 100 g rozinek
  • rum
  • mandle
  • 90 g GHÍ

Postup:

Rozkvas:

  • 200 g LM z lednice
  • 200 g hladké špaldové mouky
  • 100 g vody
  • Vše smícháme v tekutější těsto.
  • Zabalíme do sáčku.
  • Necháme v chladné místnosti rozkvasit.

Další příprava - dělám ve stejný čas s rozkvasem:

  • 100 g rozinek si namočíme do rumu (já používám domácí višňový likér)
  • Vyjmeme 90 g GHÍ z lednice a necháme jej na lince do rána.

Těsto:

1. hnětení:

  • 400 g LM z rozkvasu odebereme do hnětací mísy (pokud máte robota, já hnětu domácí pekárně - program: příprava těsta)
  • 500 g špaldové hladké mouky
  • 190 g kefíru / mléka
  • 100 g třtinového cukru
  • 3 žloutky
  • 1 vejce
  • 1 ČL citrónové kůry
  • 1 PL citrónové šťávy
  • 1 ČL soli
  • Hněteme cca 10 min.

2. hnětení:

  • Do těsta přidáme máslo cca po 10 minutách prvního hnětení.
  • Hněteme dalších cca 10 min.
  • Scedíme si rozinky.
  • Na konci hnětení přidáme okapané rozinky.
  • Necháme asi 3 min těsto ještě hníst, aby se rozinky promísily s těstem.

1. kynutí:

  • Těsto necháme odpočívat 4 - 6 hodin dle Vaší teploty doma.
  • Těsto by mělo zvětšit svůj objem cca o polovinu.
  • Těsto v míse každou hodinu přeložíme.

2. kynutí:

  • Těsto vyklopíme z ošatky na pomoučený vál.
  • Rozmyslíme si, jestli budeme dělat vánočku, nebo mazanec.

Mazanec:

  • Rozdělíme těsto na 3 části.
  • Stočíme 3 bochánky do ošatek a necháme kynout na teplém místě 3 - 6 hodin dle teploty, kterou doma máte.
  • Na mazancích jde krásně vidět, jak se zvětšují.
  • Po vykynutí vyklopíme na plech.
  • Ometeme přebytečnou mouku.
  • Natřeme rozšlehaným celým vajíčkem.
  • Posypeme rozsekanými mandlemi.

Vánočka:

  • Rozdělíme těsto na 6 stejných dílů.
  • Vytvoříme z nich 6 stejných válečků.
  • Zapleteme dle video návodu. (Najděte na youtube, já se učila podle tohoto, ale určitě Vám natočím, jak se mi daří.)
  • Položíme na plech vyložený pečícím papírem.
  • Necháme kynout 3 - 6 hodin dle teploty, kterou doma máte.
  • Po vykynutí vyklopíme na plech.
  • Natřeme rozšlehaným celým vajíčkem.
  • Posypeme rozsekanými mandlemi.

Pečení:

  • Předehřejeme si troubu na 180 °C.
  • Pečeme 40 - 45 min.
  • Po upečení necháme vychladnout.
  • Můžete posypat moučkovým cukrem na ozdobení.

Použití:

U nás se sladké pečivo moc nejí, ale např. jednou za měsíc si vánočku koupíme (nyní už pouze pečeme).

Mažeme si ji:

  • domácí marmeládou
  • GHÍtelou
  • oříškovými másly
  • medem
  • GHÍ a posypeme si ji lyofilizovanými ovocnými prášky.

Budu se těšit na Vaše výtvory a pokusy na @Lyopotraviny na talíři.