Datle - Nejstarší ovoce na planetě
Datle jsou považovány za vůbec nejstarší lidmi pěstované ovoce. Podle fosilních nálezů vzkvétaly datlové palmy, na kterých toto exotické ovoce roste, na naší planetě už v době před 50 miliony let.
Každý, kdo někdy ochutnal datle, si zajisté vybaví jejich typickou sladkou chuť. A není se čemu divit - ze zhruba 70 % jsou datle tvořeny sacharidy. Jestli vás zajímá poměr glukózy a fruktózy, je to téměř půl na půl. Datle tak patří mezi vůbec nejsladší druhy ovoce. Bílkoviny v nich ale budete hledat jen stěží a tuku obsahují také minimum.
Datle jsou skvělým zdrojem vlákniny. Datle jsou bohaté také na vitamíny skupiny B, které se podílejí na správném fungování metabolismu, podporují soustředěnost a bojují proti stresu. Nejvíce zastoupeným minerálem v datlích je draslík, který hraje klíčovou roli ve správném fungování svalů, nervového systému a srdeční činnosti.