Marinovaný žebra s LYO česnekem a chilli

Žebírka... kdo by je nemiloval? Blíží se sezona grilovaček a žebra jsou na grilování jako dělaná. Dobře okořeněná a upečená žebra jsou prostě lahůdkou, které nikdo jen tak neodolá. S použitím agávového a javorového sirupu budou skvěle křupavá a nasládlá. Předpečená žebra můžete v sezoně ohřát a dopéct i na grilu, ušetříte si tím čas a máte je na stole během chvilky. Pojďme se pustit do přípravy!

 

 

Ingredience:

  • 1 kg vepřových žeber. 
  • 1/2 šálku agáve sirupu
  • 1/4 šálku sójové omáčky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička lyofilizovaného česneku
  • 1/2 lžičky lyofilizovaného chilli
  • sůl a pepř podle chuti
  • 2 lžíce javorového sirupu

Postup:

  1. Žebra očistěte od případného tuku a vložte je do misky nebo pekáčku.
  2. V malé míse smíchejte agáve sirup, sójovou omáčku, olivový olej, lyofilizovaný česnek, lyofilizované chilli, sůl a pepř.
  3. Marinádu dejte na žebra a dobře je promíchejte, aby byla každá kost potřena marinádou.
  4. Nechte žebra odležet v marinádě minimálně 2 hodiny, ideálně však přes noc v lednici.
  5. Před pečením předehřejte troubu na 220°C.
  6. Žebra vyjměte z lednice a dejte je péct do trouby na plechu vyloženém pečicím papírem.
  7. Pravidelně žebra během pečení obracíme a potíráme marinádou.
  8. Asi po 30 minutách pečení otočte žebra na druhou stranu a ještě jednou potřete marinádou.
  9. Pečte žebra, dokud nejsou dobře propečená a kůže křupavá.
  10. Hotová žebra můžete podávat s bramborovou kaší, chlebem nebo salátem.

Taky už cítíte tu vůni z kuchyně? Přejeme Vám dobrou chuť!

Skvělé recepty na náš blog připravila foodblogerka a nutriční specialistka Romana Haramia, kterou najdete také na Instagramu pod názvem @fit_hit_romana_haramia.