VÁŽENÍ ZÁKAZNÍCI, v dnešních dnes prochází eshop aktualizací. Pokud Vám nebude cokoli fungovat, moc se omlouváme, ale určitě již brzy dáme do pořádku :)

DOMÁCÍ CHLÉB S LYOFILIZOVANÝMI KLÍČKY

Dnes vynechám úvod, protože samotný proces je dost dlouhý na provedení, ale i napsání.

Budu se snažit být co nejvíce stručná.

Pokud budete mít jakýkoli dotaz, neváhejte mi napsat!

 

Časový harmonogram:

  • 20 hod večer založení rozkvasu
  • 8 hod ráno přimíchání mouky a kmínu
  • 8:30 hod přimíchání soli
  • do 10:30 hod kynutí - promíchávání po 30 min
  • 10:30 hod přesunutí do ošatky
  • 13:30 hod přesun na plech
  • 14 hod hotový chléb

 

Suroviny:

Rozkvas:

  • 1-3 PL žitný kvásek (jak jej vyrobit, nebo získat si přečtěte ZDE)
  • 100 g celozrnné žitné mouky
  • 150 ml vlažné vody

Těsto:

  • 150 - 200 g celozrnné špaldové mouky (postupně přisypáváme, mně stačilo 150 g, dalších 50 g jsem nechala na podsypání při  stáčení)
  • 300 g hladké špaldové mouky
  • 300 ml kefíru z kefírové houby (příště Vás s touto zázračnou houbou taky seznámím, kdo ji ještě nezná) nebo podmáslí
  • LYO klíčky, množství je na Vás, já přidávám vždy cca hrst až dvě, přidat můžete i např. lněnou mouku.
  • 1 ČL mletého kmínu
  • 2 rovné ČL soli

 

Postup:

Rozkvas:

  • Ve 20 - 21 hod si smícháme žitný kvásek s vodou a moukou. Pořádně rozkvedláme (výsledek je tekutý). 
  • Mísu s rozkvasem vložíme do sáčku a odložíme na chladné místo (např. předsíň)
  • Necháme rozkvas cca 12 hod kynout.

Těsto:

  • Po uplynutí doby kynutí zaděláme těsto. Rozkvas má nyní podobu nadýchaného těsta plného bublinek.
  • V tuto chvíli si odebereme do sklenice 2 - 3 ČL rozkvasu, to bude náš kvásek na další chleba. Kvásek uchováváme v lednici, pokud jej nechceme použít.
  • Do rozkvasu přimícháme mouky a kmín. Mícháme cca 7 min.
  • Necháme 30 min odpočívat v sáčku v pokojové teplotě.
  • Po 30 minutách přimícháme sůl a ještě dalších 5 min promícháváme. (Když máte robota, máte vyhráno, u nás míchá Luba).
  • Jakmile je promícháno, opět mísu vložíme do sáčku a dáme na teplé místo kynout. U nás se dříve kynulo vše v peřinách, nyní kyneme na lyofilizátorech, které produkují teplo.
  • Těsto necháme kynout cca 2 hodiny.
  • Každých 30 min těsto promícháme.

Stáčení:

  • Připravte si ošatku, nebo nějakou nádobu, do které těsto stočíme a ve které bude kynout, než půjde do trouby.
  • Vždy je důležité, aby tato nádoba byla vysypána dostatečnou vrstvou mouky (např. žitnou). Pokud používáte ke kynutí např. cedník, vyložte ho utěrkou a tu posypte moukou.
  • Těsto si vyklopíme na pomoučený vál a tzv. překládáme
  • V tuto chvíli přidáme klíčky.
  • vytvarujeme pravidelný tvar a přesuneme těsto do ošatky, kde bude těsto kynout.
  • Ošatku zabalíme do igelitového sáčku a necháme kynout při pokojové teplotě cca 2 hodiny.

Pečení:

  • Před dovršením času určenému ke kynutí, předehřejeme troubu na 250 °C. Plech, na kterém budeme chléb péct máme již v troubě, aby byl teplý.
  • Na spodní část trouby umístíme hluboký plech, který necháme také ohřát.
  • Když máme troubu připravenou, vyjmeme těsto z ošatky a v tuto chvíli můžeme kůrku naříznout žiletkou. Fantazii se meze nekladou.
  • Chléb rychle přendáme na pečící plech a na spodní plech nalijeme asi 150 ml studené vody, aby se vytvořila v troubě pára.
  • Rychle troubu zavřeme a stopujeme cca 8 - 10 min.
  • Po uplynutí této doby troubu otevřeme, vyjmeme spodní plech a troubu vyvětráme na 190 °C.
  • Ve 190 °C pečeme chléb dalších cca 25 - 30 min.
  • Jakmile máme upečeno, vyjmeme chléb z trouby.
  • Chléb ještě horky postříkáme slanou vodou.
  • Necháme jej vychladnout na mřížce.
  • Nezakrojujte chléb dříve, než je úplně chladný, aby neklesl. Je to ale těžké a u nás se jí ještě teplý :)

 

Uchování:

  • My si necháváme chléb zabalený v utěrce. Většinou jej sníme dřív, než by stihl nějak ztvrdnout, nebo okorat.
  • Chléb si můžete také nakrájet a zamrazit, pak jen vytáhnout krajíc a dopřát si čerstvý chléb každý den.

 

Použití:

Tady se asi nemusím nijak rozepisovat.

Budu se těšit na Vaše výtvory a pokusy na @Lyopotraviny na talíři

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení