DOMÁCÍ CHLÉB S LYOFILIZOVANÝMI KLÍČKY

Dnes vynechám úvod, protože samotný proces je dost dlouhý na provedení, ale i napsání.

Budu se snažit být co nejvíce stručná.

Pokud budete mít jakýkoli dotaz, neváhejte mi napsat!

 

Časový harmonogram:

  • 20 hod večer založení rozkvasu
  • 8 hod ráno přimíchání mouky a kmínu
  • 8:30 hod přimíchání soli
  • do 10:30 hod kynutí - promíchávání po 30 min
  • 10:30 hod přesunutí do ošatky
  • 13:30 hod přesun na plech
  • 14 hod hotový chléb

 

Suroviny:

Rozkvas:

  • 1-3 PL žitný kvásek (jak jej vyrobit, nebo získat si přečtěte ZDE)
  • 100 g celozrnné žitné mouky
  • 150 ml vlažné vody

Těsto:

  • 150 - 200 g celozrnné špaldové mouky (postupně přisypáváme, mně stačilo 150 g, dalších 50 g jsem nechala na podsypání při  stáčení)
  • 300 g hladké špaldové mouky
  • 300 ml kefíru z kefírové houby (příště Vás s touto zázračnou houbou taky seznámím, kdo ji ještě nezná) nebo podmáslí
  • LYO klíčky, množství je na Vás, já přidávám vždy cca hrst až dvě, přidat můžete i např. lněnou mouku.
  • 1 ČL mletého kmínu
  • 2 rovné ČL soli

 

Postup:

Rozkvas:

  • Ve 20 - 21 hod si smícháme žitný kvásek s vodou a moukou. Pořádně rozkvedláme (výsledek je tekutý). 
  • Mísu s rozkvasem vložíme do sáčku a odložíme na chladné místo (např. předsíň)
  • Necháme rozkvas cca 12 hod kynout.

Těsto:

  • Po uplynutí doby kynutí zaděláme těsto. Rozkvas má nyní podobu nadýchaného těsta plného bublinek.
  • V tuto chvíli si odebereme do sklenice 2 - 3 ČL rozkvasu, to bude náš kvásek na další chleba. Kvásek uchováváme v lednici, pokud jej nechceme použít.
  • Do rozkvasu přimícháme mouky a kmín. Mícháme cca 7 min.
  • Necháme 30 min odpočívat v sáčku v pokojové teplotě.
  • Po 30 minutách přimícháme sůl a ještě dalších 5 min promícháváme. (Když máte robota, máte vyhráno, u nás míchá Luba).
  • Jakmile je promícháno, opět mísu vložíme do sáčku a dáme na teplé místo kynout. U nás se dříve kynulo vše v peřinách, nyní kyneme na lyofilizátorech, které produkují teplo.
  • Těsto necháme kynout cca 2 hodiny.
  • Každých 30 min těsto promícháme.

Stáčení:

  • Připravte si ošatku, nebo nějakou nádobu, do které těsto stočíme a ve které bude kynout, než půjde do trouby.
  • Vždy je důležité, aby tato nádoba byla vysypána dostatečnou vrstvou mouky (např. žitnou). Pokud používáte ke kynutí např. cedník, vyložte ho utěrkou a tu posypte moukou.
  • Těsto si vyklopíme na pomoučený vál a tzv. překládáme
  • V tuto chvíli přidáme klíčky.
  • vytvarujeme pravidelný tvar a přesuneme těsto do ošatky, kde bude těsto kynout.
  • Ošatku zabalíme do igelitového sáčku a necháme kynout při pokojové teplotě cca 2 hodiny.

Pečení:

  • Před dovršením času určenému ke kynutí, předehřejeme troubu na 250 °C. Plech, na kterém budeme chléb péct máme již v troubě, aby byl teplý.
  • Na spodní část trouby umístíme hluboký plech, který necháme také ohřát.
  • Když máme troubu připravenou, vyjmeme těsto z ošatky a v tuto chvíli můžeme kůrku naříznout žiletkou. Fantazii se meze nekladou.
  • Chléb rychle přendáme na pečící plech a na spodní plech nalijeme asi 150 ml studené vody, aby se vytvořila v troubě pára.
  • Rychle troubu zavřeme a stopujeme cca 8 - 10 min.
  • Po uplynutí této doby troubu otevřeme, vyjmeme spodní plech a troubu vyvětráme na 190 °C.
  • Ve 190 °C pečeme chléb dalších cca 25 - 30 min.
  • Jakmile máme upečeno, vyjmeme chléb z trouby.
  • Chléb ještě horky postříkáme slanou vodou.
  • Necháme jej vychladnout na mřížce.
  • Nezakrojujte chléb dříve, než je úplně chladný, aby neklesl. Je to ale těžké a u nás se jí ještě teplý :)

 

Uchování:

  • My si necháváme chléb zabalený v utěrce. Většinou jej sníme dřív, než by stihl nějak ztvrdnout, nebo okorat.
  • Chléb si můžete také nakrájet a zamrazit, pak jen vytáhnout krajíc a dopřát si čerstvý chléb každý den.

 

Použití:

Tady se asi nemusím nijak rozepisovat.

Budu se těšit na Vaše výtvory a pokusy na @Lyopotraviny na talíři