Vítejte! Děkujeme za Vaši podporu v roce 2024 a těšíme se na vás i v roce 2025. Přejeme vám hlavně zdraví a úžasné okamžiky. Od 6. do 10. 1. Bude probíhat inventura. Všechny objednávky budeme expedovat od 13. 1..Děkujeme! Zdraví Bláhovi

KVÁSEK

Kvásek si snadno vyrobíte doma, nebo můžete požádat někoho, kdo už doma chléb peče, požádat o trochu kvásku (najdete jednoduše na kváskové mapě)nebo je zde ještě další možnost, koupit si směs přímo na chleba, kam Luboš z KváseCZECH používá lyofilizovaný kvásek, který pro něj sušíme.

 

Jak na domácí kvásek?

Suroviny:

  • 100 g žitné celozrnné mouky
  • 100 g vlažné převařené vody
  • čistá sklenice alespoň 1 l objem
  • váha

 

Postup:

1. den

  • Smícháme mouku s vodou ve sklenici, kde kvásek budeme chtít uchovávat.
  • Promícháme do hladké kaše.
  • Zabalíme do igelitového sáčku, ale necháme zde malý otvor, aby mohl kvásek dýchat.
  • Necháme ho odpočívat na lince.

2. den

  • Je potřeba kvásek nakrmit.
  • 100 g mouky smícháme se 100 g vlažné vody
  • Vzniklou směs přimícháme ke kvásku.
  • Pečlivě promíchejte, aby nebyly ve směsi hrudky.
  • Udělejte si rysku na sklenici, abyste viděli, jak Vám kvásek roste.

3. den

  • Na kvásku už sledujeme, jak narostl a jak se v něm tvoří bublinky.
  • Není ale dostatečně silný, aby utáhl chléb.
  • Musíme jej opět nakrmit.
  • Opakujeme stejný postup a množství surovin, jako předešlý den.
  • Kvásek stále uchováváme na lince zabalený v sáčku. 
  • Udělejte si opět rysku.

4. den

  • Musíme kvásek ještě jednou přikrmit.
  • Tentokrát ale použijeme již poloviční dávku surovin
  • 50 g mouky a 50 g vlažné vody promícháme a přimícháme ke kvásku
  • Opět si uděláme rysku a kvásek necháme odpočívat.

5. - 10. - 14. den

  • Kvásek stále přikrmujte dle postupu ze 4. dne.
  • Nyní máme kvásek, který je silný, aby z něj mohl vzniknout chléb, ale je nutné sledovat, jestli je dostatečně silný (nadýchaná měkká střída = vnitřek pečiva).
  • Odeberte si z kvásku potřebné množství na chleba, dle zvoleného receptu.
  • Zbylý kvásek nakrmte opět přidáním mouky a vlažné vody.
  • 100 g mouky a 100 g vody.
  • Nechte na lince do druhého dne.
  • Pokračujte v krmení ob den dle bodu 4.
  • 10. - 14. den nakrmte a ráno uložte kvásek do lednice, kde na Vás počká, než se rozhodnete zase péct chleba.
  • 1 - 2x týdně jej nezapomeňte nakrmit, aby neztrácel na síle.

 

Uchování:

  • Pokud zrovna nechcete péct chléb, mějte kvásek vždy v lednici.
  • Když chcete péct chleba, vytáhněte kvásek, aby získal pokojovou teplotu a aktivoval se.
  • V lednici chovávejte kvásek v zavařovací sklenici.
  • Pokud je kvásek cítit po alkoholu, má hlad a je potřeba ho nakrmit.

 

Použití:

  • Kvásek využijete při pečení chleba např. dle mého receptu zde.
  • Určitě ale můžete kvásek použít i k pečení v pekárně, nebo na jiné druhy pečiva - nemusí být vždy výsledek chléb.

Sama peču chléb krátce, stále se učím a zkouším, jak na ten nejlepší chleba pod sluncem. Snad se podaří i Vám založit si kvalitní kvásek a pečení pro Vás bude radost, jako pro mě.

 

Budu se těšit na Vaše výtvory a pokusy na @Lyopotraviny na talíři.