MEDOVNÍK BEZ CUKRU

Chtěli jsme si udělat radost dortíkem, který máme všichni moc rádi, ale protože je jeho příprava celkem složitá, neděláme ho každý týden, ale opravdu k nějaké významné události. Tentokrát to bylo k narozeninám Luby a svátku Viktorky. Trochu mě mrzí, že jsem nestihla medovník vyfotit rozkrojený na talířku, snězený byl moc rychle :) 

VERZE PRO TISK

Suroviny:

Těsto na placky:

  • 500 g hladké špaldové mouky
  • 1/2 sáčku kypřícího prášku bez fosfátů
  • 130 ml mléka
  • 2 vejce
  • balíček perníkového koření
  • 5 PL medu

Náplň:

Posyp:

 

Postup:

Placky:

  • Smícháním všech ingrediencí vypracujeme pevné nelepivé těsto.
  • 20 min necháme těsto odpočinout v lednici.
  • Předehřejeme si troubu na cca 150 °C.
  • Těsto si po vyjmutí z lednice rozdělíme na 6 - 8 částí.
  • Každou část vyválíme do tenkého plátu.
  • Pomocí talíře vykrojíme kruh, který přendáme na plech.
  • Pečeme cca 10 - 13 min.
  • Každý kruh necháme vychladnout.
  • Upečte i zbytek těsta, který Vám zbyde z okrojování.

Krém:

  • Vše vyšlehejte v tuhý krém.
  • Nakonec přidejte rozsekané ořechy.
  • Nechte v lednici, dokud si neupečete pláty těsta.
  • Krém můžete obarvit lyofilizovanými prášky.
  • Krém natíráme na jednotlivé upečené pláty a vrstvíme do výšky.
  • Zbytek krému dáme i na poslední plát.

Posyp:

  • GHÍ si rozehřejeme na pánvi.
  • Přidáme nasekané ořechy.
  • Nastrouháme / nalámeme zbytek upečeného těsta.
  • Vše opražíme.
  • Vychladlý posyp vysypeme na horní patro medovníku.

 

Uskladnění:

  • Medovník nechte do druhého dne v lednici, aby vlhkost z krému prostoupila upečenými pláty.
  • Uchovávejte v lednici, dokud nesníte.
  • My si medovník políváme slaným karamelem. Recept Vám již brzy napíšu!

 

Budu se těšit na Vaše výtvory a pokusy na @Lyopotraviny na talíři - dozvíte se zde i o nově přidaných receptech.