slavíme 7. narozeniny! níže na stránce doporučujeme zapnout newsletter, protože rozdáváme dárky celý leden!

MEDOVNÍK BEZ CUKRU

Chtěli jsme si udělat radost dortíkem, který máme všichni moc rádi, ale protože je jeho příprava celkem složitá, neděláme ho každý týden, ale opravdu k nějaké významné události. Tentokrát to bylo k narozeninám Luby a svátku Viktorky. Trochu mě mrzí, že jsem nestihla medovník vyfotit rozkrojený na talířku, snězený byl moc rychle :) 

VERZE PRO TISK

Suroviny:

Těsto na placky:

  • 500 g hladké špaldové mouky
  • 1/2 sáčku kypřícího prášku bez fosfátů
  • 130 ml mléka
  • 2 vejce
  • balíček perníkového koření
  • 5 PL medu

Náplň:

Posyp:

 

Postup:

Placky:

  • Smícháním všech ingrediencí vypracujeme pevné nelepivé těsto.
  • 20 min necháme těsto odpočinout v lednici.
  • Předehřejeme si troubu na cca 150 °C.
  • Těsto si po vyjmutí z lednice rozdělíme na 6 - 8 částí.
  • Každou část vyválíme do tenkého plátu.
  • Pomocí talíře vykrojíme kruh, který přendáme na plech.
  • Pečeme cca 10 - 13 min.
  • Každý kruh necháme vychladnout.
  • Upečte i zbytek těsta, který Vám zbyde z okrojování.

Krém:

  • Vše vyšlehejte v tuhý krém.
  • Nakonec přidejte rozsekané ořechy.
  • Nechte v lednici, dokud si neupečete pláty těsta.
  • Krém můžete obarvit lyofilizovanými prášky.
  • Krém natíráme na jednotlivé upečené pláty a vrstvíme do výšky.
  • Zbytek krému dáme i na poslední plát.

Posyp:

  • GHÍ si rozehřejeme na pánvi.
  • Přidáme nasekané ořechy.
  • Nastrouháme / nalámeme zbytek upečeného těsta.
  • Vše opražíme.
  • Vychladlý posyp vysypeme na horní patro medovníku.

 

Uskladnění:

  • Medovník nechte do druhého dne v lednici, aby vlhkost z krému prostoupila upečenými pláty.
  • Uchovávejte v lednici, dokud nesníte.
  • My si medovník políváme slaným karamelem. Recept Vám již brzy napíšu!

 

Budu se těšit na Vaše výtvory a pokusy na @Lyopotraviny na talíři - dozvíte se zde i o nově přidaných receptech.