VÁŽENÍ ZÁKAZNÍCI, v dnešních dnes prochází eshop aktualizací. Pokud Vám nebude cokoli fungovat, moc se omlouváme, ale určitě již brzy dáme do pořádku :)

KVÁSKOVÉ ROHLÍKY

"Mami, a proč jsi je neudělala rovný?", hmmmm, tak to fakt netuším, asi je to moje představa o pravém rohlíku, který má být, jako loupáček. Tak příště :)

Protože samotný proces je dost dlouhý na provedení, ale i napsání, budu se snažit být co nejvíce stručná.

Pokud budete mít jakýkoli dotaz, neváhejte mi napsat!

 

Časový harmonogram:

  • 20 hod večer založení rozkvasu
  • 8 hod ráno přimíchání zbylých surovin
  • 8:20 hod propracování na vále
  • do 10:30 hod kynutí - překládání 2x během této doby
  • 10:30 hod přesunutí na vál a rozdělení na cca 90 g bochníčky
  • do 10:50 hod kynutí bochánků pod fólií
  • 11:10 tvarování rohlíků - video ZDE 
  • do 13:10 - 14:10 kynutí na plechu
  • 14:10 pečeme 15 min se záparou

 

Suroviny:

Rozkvas:

  • 2 PL žitný / pšeničný kvásek (jak jej vyrobit, nebo získat si přečtěte ZDE)
  • 100 g hladké špaldové mouky
  • 200 ml vlažné vody

Těsto:

  • 300 g hladké mouky
  • 155 g vlažné vody
  • 15 g soli
  • 40 g GHÍ (jak na GHÍ so dozvíte ZDE)
  • 2 rovné ČL soli
  • 1 PL medu

 

Postup:

Rozkvas:

  • Ve 20 - 21 hod si smícháme žitný kvásek s vodou a moukou. Pořádně rozkvedláme (výsledek je tekutý). 
  • Mísu s rozkvasem vložíme do sáčku a odložíme na chladné místo (např. předsíň)
  • Necháme rozkvas cca 12 hod kynout.

Těsto:

  • Po uplynutí doby kynutí zaděláme těsto. Rozkvas má nyní podobu nadýchaného těsta plného bublinek.
  • V tuto chvíli si odebereme do sklenice 2 - 3 ČL rozkvasu, to bude náš kvásek na další chleba. Kvásek uchováváme v lednici, pokud jej nechceme použít.
  • Do rozkvasu přimícháme zbylé suroviny a důkladně promícháme.
  • Necháme 20 min odpočívat v sáčku v pokojové teplotě.
  • Po 20 minutách těsto vyklopíme na vál a propracujeme.
  • Jakmile je promícháno, vrátíme těsto do mísy, a tu vložíme do sáčku a dáme na teplé místo kynout. U nás se dříve kynulo vše v peřinách, nyní kyneme na lyofilizátorech, které produkují teplo.
  • Těsto necháme kynout cca 2 hodiny.
  • 2x za dobu kynutí těsto překládáme (jak na to se podívejte ZDE).
  • Po uplynutí doby si těsto vyklopíme na vál.
  • Rozdělíme jej na cca 14 bochánků o váze cca 90 g.
  • Bochánky přikryjeme fólií, aby neosychaly.
  • Necháme je kynout 20 min.

Stáčení:

  • Bochánky si, jeden po druhým, rozválíme do tvaru trojúhelníku.
  • Stočíme do tvaru rohlíku (video návod ZDE).
  • Připravte si plech, na který rohlíky přendáme a na kterém budou rohlíky kynout, než půjdou do trouby.
  • Po vytvarování všech bochánků v rohlíky, je necháme v pokojové teplotě 3-4 hod kynout.
  • Rohlíky přikryjte, ať neosychají.
  • Před vložením do trouby rohlíky pokropíme vodou.
  • My máme rádi rohlíky s různou příchutí, vytvořím si proto potěr z vajíčka, do kterého přidám LYO česnek, nebo LYO vegetu, nebo LYO masalu, úžasné je i LYO chilli. Rohlíky tak mohou dostat úplně jiný rozměr.

Pečení:

  • Před dovršením času určenému ke kynutí, předehřejeme troubu na 230 °C.
  • Na spodní část trouby umístíme hluboký plech, který necháme také ohřát.
  • Vložíme plech s rohlíky do trouby. 
  • Na spodní plech nalijeme asi 100 ml studené vody, aby se vytvořila v troubě pára.
  • Rychle troubu zavřeme.
  • Pečeme cca 15 min.
  • Kváskové rohlíky necháme vychladnout na mřížce.

 

Uchování:

  • My si necháváme rohlíky zabalené v utěrce. Většinou je sníme dřív, než by stihly nějak ztvrdnout, nebo okorat.
  • Kváskové rohlíky si můžete také zamrazit, pak jen vytáhnout a dopřát si čerstvé rohlíky každý den.

 

Použití:

Tady se asi nemusím nijak rozepisovat.

  • Rohlíky jíme s domácími pomazánkami (rybičková, avokádová, česneková, budapešťská,...)
  • Z rohlíků si můžete vyrobit úžasné krekry k pivu, nebo vínu - příště Vám napíšu, jak to děláme.

Budu se těšit na Vaše výtvory a pokusy na @Lyopotraviny na talíři

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení