VÁŽENÍ ZÁKAZNÍCI, v dnešních dnech prochází eshop aktualizací. Pokud Vám nebude cokoli fungovat, moc se omlouváme, ale určitě již brzy dáme do pořádku :)

KVÁSKOVÉ ROHLÍKY

"Mami, a proč jsi je neudělala rovný?", hmmmm, tak to fakt netuším, asi je to moje představa o pravém rohlíku, který má být, jako loupáček. Tak příště :)

Protože samotný proces je dost dlouhý na provedení, ale i napsání, budu se snažit být co nejvíce stručná.

Pokud budete mít jakýkoli dotaz, neváhejte mi napsat!

 

Časový harmonogram:

  • 20 hod večer založení rozkvasu
  • 8 hod ráno přimíchání zbylých surovin
  • 8:20 hod propracování na vále
  • do 10:30 hod kynutí - překládání 2x během této doby
  • 10:30 hod přesunutí na vál a rozdělení na cca 90 g bochníčky
  • do 10:50 hod kynutí bochánků pod fólií
  • 11:10 tvarování rohlíků - video ZDE 
  • do 13:10 - 14:10 kynutí na plechu
  • 14:10 pečeme 15 min se záparou

 

Suroviny:

Rozkvas:

  • 2 PL žitný / pšeničný kvásek (jak jej vyrobit, nebo získat si přečtěte ZDE)
  • 100 g hladké špaldové mouky
  • 200 ml vlažné vody

Těsto:

  • 300 g hladké mouky
  • 155 g vlažné vody
  • 15 g soli
  • 40 g GHÍ (jak na GHÍ so dozvíte ZDE)
  • 2 rovné ČL soli
  • 1 PL medu

 

Postup:

Rozkvas:

  • Ve 20 - 21 hod si smícháme žitný kvásek s vodou a moukou. Pořádně rozkvedláme (výsledek je tekutý). 
  • Mísu s rozkvasem vložíme do sáčku a odložíme na chladné místo (např. předsíň)
  • Necháme rozkvas cca 12 hod kynout.

Těsto:

  • Po uplynutí doby kynutí zaděláme těsto. Rozkvas má nyní podobu nadýchaného těsta plného bublinek.
  • V tuto chvíli si odebereme do sklenice 2 - 3 ČL rozkvasu, to bude náš kvásek na další chleba. Kvásek uchováváme v lednici, pokud jej nechceme použít.
  • Do rozkvasu přimícháme zbylé suroviny a důkladně promícháme.
  • Necháme 20 min odpočívat v sáčku v pokojové teplotě.
  • Po 20 minutách těsto vyklopíme na vál a propracujeme.
  • Jakmile je promícháno, vrátíme těsto do mísy, a tu vložíme do sáčku a dáme na teplé místo kynout. U nás se dříve kynulo vše v peřinách, nyní kyneme na lyofilizátorech, které produkují teplo.
  • Těsto necháme kynout cca 2 hodiny.
  • 2x za dobu kynutí těsto překládáme (jak na to se podívejte ZDE).
  • Po uplynutí doby si těsto vyklopíme na vál.
  • Rozdělíme jej na cca 14 bochánků o váze cca 90 g.
  • Bochánky přikryjeme fólií, aby neosychaly.
  • Necháme je kynout 20 min.

Stáčení:

  • Bochánky si, jeden po druhým, rozválíme do tvaru trojúhelníku.
  • Stočíme do tvaru rohlíku (video návod ZDE).
  • Připravte si plech, na který rohlíky přendáme a na kterém budou rohlíky kynout, než půjdou do trouby.
  • Po vytvarování všech bochánků v rohlíky, je necháme v pokojové teplotě 3-4 hod kynout.
  • Rohlíky přikryjte, ať neosychají.
  • Před vložením do trouby rohlíky pokropíme vodou.
  • My máme rádi rohlíky s různou příchutí, vytvořím si proto potěr z vajíčka, do kterého přidám LYO česnek, nebo LYO vegetu, nebo LYO masalu, úžasné je i LYO chilli. Rohlíky tak mohou dostat úplně jiný rozměr.

Pečení:

  • Před dovršením času určenému ke kynutí, předehřejeme troubu na 230 °C.
  • Na spodní část trouby umístíme hluboký plech, který necháme také ohřát.
  • Vložíme plech s rohlíky do trouby. 
  • Na spodní plech nalijeme asi 100 ml studené vody, aby se vytvořila v troubě pára.
  • Rychle troubu zavřeme.
  • Pečeme cca 15 min.
  • Kváskové rohlíky necháme vychladnout na mřížce.

 

Uchování:

  • My si necháváme rohlíky zabalené v utěrce. Většinou je sníme dřív, než by stihly nějak ztvrdnout, nebo okorat.
  • Kváskové rohlíky si můžete také zamrazit, pak jen vytáhnout a dopřát si čerstvé rohlíky každý den.

 

Použití:

Tady se asi nemusím nijak rozepisovat.

  • Rohlíky jíme s domácími pomazánkami (rybičková, avokádová, česneková, budapešťská,...)
  • Z rohlíků si můžete vyrobit úžasné krekry k pivu, nebo vínu - příště Vám napíšu, jak to děláme.

Budu se těšit na Vaše výtvory a pokusy na @Lyopotraviny na talíři